Ik wil binnen 5 jaar stoppen met werken, wat moet ik nu doen om dat te kunnen?

Het is bijna zover: jouw welverdiende pensioen staat voor de deur. In jouw jeugd belde je nog door de nummers te draaien op de kiesschijf, je luisterde naar de opkomst van de Beatles en zag je de maanlanding van Neil Armstrong in de jaren zestig misschien wel op de beeldbuis. Nu de nieuwe pensioenwet is ingegaan in de zomer van 2023, heb je waarschijnlijk veel nieuws hierover gezien. Daarom hebben we een aantal belangrijke punten op een rijtje gezet voor mensen zoals jij, die binnen tien jaar met pensioen gaan in de regio Breda.

Ik wil binnen 5 jaar met pensioen

Als je binnen vijf jaar met pensioen wilt gaan, zijn er verschillende aspecten waar je rekening mee moet houden. Hier zijn een aantal belangrijke punten om op te letten:

Controleer je pensioenregelingen: Ga na welke pensioenregelingen je hebt, zoals een werkgeverspensioen, een individueel pensioen of andere regelingen. Controleer de verwachte uitkeringen en zorg ervoor dat je een duidelijk beeld hebt van je pensioeninkomen.

Pensioenleeftijd: Controleer de pensioenleeftijd die van toepassing is op jouw pensioenregeling(en). Zorg ervoor dat je weet op welke leeftijd je in aanmerking komt voor je pensioenuitkeringen.

Stel een pensioenplan op: Maak zelf een pensioenplan of laat dit doen door een adviseur. Onze adviseurs bij Van Loon kunnen je helpen om je verwachte inkomsten en uitgaven na je pensioen te berekenen, inclusief pensioenuitkeringen, eventuele andere inkomstenbronnen en verwachte kosten. Zo kom je te weten wat je kunt verwachten.

Heb ik genoeg pensioen?

Om te bepalen of je voldoende pensioen hebt, zijn er een aantal zaken die je in kaart moet brengen:

1. Bepaal je pensioendoel: Bereken hoeveel geld je nodig hebt tijdens je pensioen. Denk aan je vaste lasten, zoals woningkosten, gezondheidszorg, boodschappen, vervoer en andere uitgaven, inclusief die langverwachte droomreis.

2. Breng je pensioeninkomen in kaart: Je kunt gemakkelijk en snel jouw pensioeninkomen bekijken op mijnpensioenoverzicht.nl. Daar zie je precies wat je ontvangt aan AOW en eventueel pensioen van je werkgever(s).

3. Denk na over je pensioenkeuzes: Overweeg of je eerder wilt stoppen met werken, of je partnerpensioen wilt uitruilen of eenmalig een deel van je pensioenpot wilt opnemen. Deze keuzes hebben invloed op de hoogte van het pensioen dat je zult ontvangen.

4. Vergelijk pensioeninkomen met uitgaven: Vergelijk je pensioeninkomen met je verwachte uitgaven. Heb je voldoende pensioen om comfortabel met pensioen te gaan?

Het in kaart brengen van je pensioen kan complex zijn, en het roept vaak vragen op. Daarom staan onze adviseurs bij Van Loon klaar om je te helpen bij het volledig in kaart brengen van jouw pensioensituatie. Zo weet je welke keuzes je kunt maken, hoeveel pensioen je kunt verwachten en wanneer je met pensioen kunt gaan.

Neem dan contact op met een adviseur van Van Loon, financieel adviseur in de regio Breda, en begin met het plannen van jouw welverdiende pensioen.

HYPOTHEEK-CHECK?
Vul je gegevens in