Pensioen opbouwen als zzp-er: 5 stappenplan

Bij Van Loon begrijpen we dat zelfstandig ondernemers ook plannen moeten maken voor het opbouwen van pensioen. Uiteindelijk komt er een moment waarop u wilt genieten van uw welverdiende rust. Of u dan nog aan het werk wilt blijven, hangt af van de voorbereidingen die u treft.  

Natuurlijk kunt u rekenen op de AOW-uitkering vanaf uw AOW-leeftijd (67 jaar tot en met 2027). Dit vormt een fundament, maar het is wellicht niet voldoende om comfortabel van te leven. Als u meer financiële zekerheid wilt, zult u zelf aan de slag moeten om uw pensioen op te bouwen. Dit zijn de belangrijkste stappen die u moet nemen voor het opbouwen van pensioen als zzp-er.  

Bepaal uw AOW-leeftijd

De AOW-leeftijd is gekoppeld aan de levensverwachting en zal vanaf 2024 op 67 jaar blijven. Daarna zal deze leeftijd geleidelijk stijgen. Het is belangrijk om te berekenen vanaf welke leeftijd u pensioen nodig zult hebben en vanaf welk jaar u hiermee rekening moet houden.

Sparen voor pensioen als zzp-er

Bij Van Loon bieden we u mogelijkheden om te sparen voor uw pensioen als zzp-er met belastingvoordelen. Het geld dat u in uw pensioenpotje stopt, is fiscaal aftrekbaar, wat betekent dat u een deel van dit geld terugkrijgt via de inkomstenbelasting. Bovendien wordt het gespaarde bedrag niet meegerekend als vermogen in box 3, waardoor u geen belasting betaalt over de waarde van uw pensioenpotje. Belasting wordt pas geheven wanneer u met pensioen gaat en daadwerkelijk geld uit uw pensioenpotje ontvangt.

Vanaf medio 2023 zijn er nieuwe fiscale regels van kracht, die zzp'ers meer mogelijkheden bieden om fiscaal voordelig pensioen op te bouwen. Dit is goed nieuws voor u, en we blijven u op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen op dit gebied.

Bepaal uw benodigde pensioenbedrag

Het benodigde pensioenbedrag is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Heeft u bijvoorbeeld een eigen woning? Heeft uw partner al pensioen opgebouwd? Overweegt u om uw bedrijf in de toekomst met winst te verkopen? Het is belangrijk om uw wensen voor later in kaart te brengen. Er zijn verschillende online rekenhulpen beschikbaar waarmee u kunt berekenen hoeveel u per maand of per jaar moet sparen om later een bepaald pensioenbedrag te ontvangen.  

Voor extra zekerheid kunt u altijd bij ons terecht, Wij kunnen u meer inzicht geven en voor u alles wat u dient te weten of rekening mee te houden op papier zetten.  

Voortzetting van uw (vroegere) pensioen

Als u vroeger in loondienst heeft gewerkt, heeft u waarschijnlijk al pensioen opgebouwd via uw werkgever. Vaak kunt u dit pensioen blijven opbouwen bij dezelfde pensioenuitvoerder, dit wordt vrijwillige voortzetting genoemd. Hierbij betaalt u zelf zowel het werknemers- als het werkgeversgedeelte van de premie. Deze vorm van pensioenopbouw kan voordelig zijn, vooral als de pensioenregeling ook dekking biedt bij overlijden of arbeidsongeschiktheid. U kunt eenvoudig bij uw pensioenuitvoerder informeren of u in aanmerking komt voor voortzetting. Natuurlijk kunnen wij deze procedure ook voor u in gang zetten.

Banksparen of lijfrente

Fiscaal voordelig pensioensparen verloopt altijd via een speciaal pensioenproduct, zoals een lijfrenteverzekering of bankspaarrekening. U kunt eenmalig of periodiek geld inleggen, wat vervolgens rendement oplevert door beleggingen. Op het moment van pensionering kunt u met de opbrengst van dit geld een tijdelijk of levenslang pensioen aankopen. Er geldt een maximumbedrag dat u jaarlijks kunt inleggen, bekend als de jaarruimte. Bij Van Loon helpen wij u graag bij het berekenen van uw jaarruimte en tonen wij u hoeveel u fiscaal voordelig kunt sparen voor u pensioen als zzp-er.

Bij Van Loon begrijpen we de unieke uitdagingen van zzp'ers bij het opbouwen van hun pensioen. Wij zijn hier om u te begeleiden en te ondersteunen bij elke stap op weg naar een financieel zekere toekomst. Samen bouwen we aan uw pensioen!

KLIK HIER en laat uw gegevens achter. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

HYPOTHEEK-CHECK?
Vul je gegevens in