Minister Schouten stelt een eenmalige energietoeslag van 400 euro voor

Een hoge energierekening als student, daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Gelukkig is er een nieuw wetsvoorstel ingediend waar je wellicht profijt van hebt. Minister Carola Schouten van Armoedebeleid heeft bovendien voorgesteld om een eenmalige energietoeslag van 400 euro te verstrekken aan uitwonende studenten. In dit artikel bespreken we deze nieuwe ontwikkelingen, het voorstel van minister Schouten en de mogelijkheden voor studenten om ondersteuning te ontvangen.

Nieuw wetsvoorstel van Carola Schouten

Er is een nieuw wetsvoorstel in voorbereiding voor de energietoeslag in 2023, waarbij rekening wordt gehouden met de inkomenssituatie van dat jaar. Hierdoor kan het zijn dat je nu wél in aanmerking komt voor deze regeling, aangezien de huidige inkomenssituatie opnieuw wordt beoordeeld. Het concept van het wetsvoorstel energietoeslag 2023 is in december 2022 voorgelegd aan de Raad van State voor advies. Het is nu aan de tweede kamer om het wetsvoorstel te behandelen.

Het voorstel: 400 euro energietoeslag

Minister Schouten heeft voorgesteld om een eenmalige energietoeslag van 400 euro te geven aan uitwonende studenten die zowel een uitwonende beurs als een aanvullende beurs ontvangen. Dit voorstel is bedoeld om studenten te helpen bij het omgaan met de hoge energiekosten. Het is echter belangrijk op te merken dat dit voorstel nog afhankelijk is van goedkeuring door de Tweede Kamer en verdere behandeling. De exacte uitkeringsdatum van deze energietoeslag voor studenten is nog niet bekend.

Wanneer mag ik gebruik maken van de energietoeslag?

Volgens de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) is het bedrag van 400 euro te laag en vallen de meeste studenten buiten de boot vanwege de gestelde voorwaarden. Hoewel studenten geen automatisch recht hebben op de energietoeslag van ongeveer €1.300, kunnen ze in sommige gevallen wel in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de kosten. Met name studenten die in ernstige financiële problemen verkeren of dreigen te komen als gevolg van de sterk stijgende energieprijzen, kunnen mogelijk aanspraak maken op deze tegemoetkoming. Kijk op de website van de Rijksoverheid en jouw gemeente of jij hiervoor in aanmerking komt.

Gespreide uitkering en overbrugging

Hoewel de energietoeslag voor studenten mogelijk niet beschikbaar is, hebben gemeenten de mogelijkheid om 500 euro van de energietoeslag van 2023 toe te voegen aan de toeslag van 2022. Dit kan helpen bij het overbruggen van de eerste periode van 2023. Bovendien zijn er sinds januari 2023 verschillende koopkrachtmaatregelen van kracht geworden, waardoor huishoudens met een laag inkomen meer financiële ruimte hebben dan in 2022. Hierdoor kunnen de middelen voor 2023 worden uitgekeerd in de tweede helft van het jaar. Het gespreid uitkeren van de toeslag heeft als voordeel dat mensen de toeslag ontvangen wanneer deze het meest nodig is.

Onze tip, zorg dat je in de gaten houdt wanneer de wet wordt aangenomen. Zo kan jij wellicht profiteren van deze toeslag. Het studentenleven is al duur genoeg én financiële zorgen zijn enorm vervelend als je jij je moet focussen op je studie!

HYPOTHEEK-CHECK?
Vul je gegevens in