NHG-grens 2024 verder omhoog: meer mogelijk voor huizenkopers

Vanaf 1 januari 2024 wordt de NHG-grens voor hypotheekleningen verhoogd naar €435.000. Deze verhoging opent de deur voor een groter aantal mensen om een woning te financieren met de bescherming van NHG. NHG biedt daarnaast ook ondersteuning aan woningeigenaren in tijden van financiële problemen, gedwongen verkoop, of restschulden.

Het is echter belangrijk op te merken dat een woning alleen met NHG gefinancierd kan worden als deze onder de NHG-grens blijft. Momenteel heeft meer dan 40% van alle koopwoningen in Nederland een hypotheek met NHG. Zowel de borgtochtprovisie (het eenmalige bedrag dat betaald wordt voor een hypotheek met NHG) als de NHG-grens worden jaarlijks herzien op basis van een vastgestelde methodiek die gebaseerd is op de gemiddelde woningwaarde. De doelen zijn:

  1. Stabiliteit op de woningmarkt bevorderen
  1. Zorgen dat mensen toegang houden tot een hypotheek

In september bedroeg de gemiddelde koopprijs van een bestaande woning €422.000. De nieuwe NHG-grens zal in 2024 stijgen naar €435.000, wat een verhoging is van €30.000 ten opzichte van de huidige grens van €405.000. Voor diegenen die hun woning willen verduurzamen, is er extra leenruimte beschikbaar met betrekking tot Energie Besparende Voorzieningen, waardoor de NHG-grens in 2024 zelfs €461.100 wordt.  

De borgtochtprovisie, de kosten voor het afsluiten van een hypotheek met NHG, blijft onveranderd in 2023 en bedraagt 0,6% van het totale hypotheekbedrag. NHG zet zich in voor een duurzaam en betaalbaar thuis, zelfs in moeilijke tijden. Dankzij de verhoging van de NHG-grens kunnen meer huizenkopers profiteren van de voordelen van NHG, zoals een stabielere financiële positie en een lagere rente. Dit zal met name gunstig zijn voor starters op de woningmarkt.

Wij kunnen je helpen

Wil jij meer informatie wat dit voor jou zou kunnen betekenen en wat de mogelijkheden zijn?  

>KLIK HIER VOOR CONTACT EN MEER INFORMATIE

HYPOTHEEK-CHECK?
Vul je gegevens in