Nieuwe regels verhuur beleggingspanden Breda

In gemeente Breda zijn er nieuwe regels voor de verhuur van beleggingspanden. Sinds mei is er een opkoopbescherming van kracht. Gedurende vier jaar na de inschrijving is het verboden om beschermde woonruimte te verhuren zonder een verhuurvergunning opkoopbescherming van de burgemeester en wethouders. Deze regels zijn van toepassing op woningen met een WOZ-waarde die niet hoger is dan de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) grens en die niet eerder zijn verhuurd (of voor een periode korter dan 6 maanden).

Waarom is er een verhuurvergunning opkoopbescherming?

De gemeente Breda neemt deze maatregelen om de schaarste aan betaalbare koopwoningen aan te pakken. Het doel is om te voorkomen dat commerciële verhuurders de prijzen opdrijven, waardoor mensen met een lager inkomen of middeninkomen benadeeld worden, vooral koopstarters. Momenteel ervaren mensen met lagere en middeninkomens moeilijkheden op de koopwoningmarkt.

Welke woonruimtes vallen onder deze nieuwe regels?  

De gemeente heeft beschermde woonruimte aangewezen, waaronder alle woningen in de gemeente Breda met een WOZ-waarde die niet hoger is dan de NHG-grens (405.000 euro in 2023). Daarnaast vallen woningen die niet eerder verhuurd zijn geweest of voor een periode korter dan 6 maanden verhuurd zijn onder deze regels. Ook woningen die verhuurd worden met een verhuurvergunning opkoopbescherming vallen hieronder.

Voor bepaalde gebouwen geldt een vergunningplicht. Dit zijn gebouwen in eigendom van particuliere verhuurders, institutionele beleggers en toegelaten instellingen (met uitzondering van de Bredase woningcorporaties). Deze gebouwen bevatten woonruimtes die bestemd zijn voor verhuur, verhuurde woonruimtes of voormalig verhuurde woonruimtes met een maximale oppervlakte van 200 m2. Ook gebouwen waarvan de huurprijs of voormalige huurprijs van een afzonderlijk deel van de woonruimte lager is dan het bedrag dat is vastgesteld voor de huurtoeslaggrens vallen onder de vergunningplicht.

Wanneer kan je nog wel verhuren?

Als eigenaar van een verhuurde woonruimte kun je een aanvraag indienen voor een verhuurvergunning opkoopbescherming bij het college. Hiervoor kun je het formulier vinden op de website www.breda.nl. De gemeente Breda verleent de verhuurvergunning opkoopbescherming als de woonruimte wordt verhuurd aan een woningzoekende die een bloed- of aanverwant in de eerste of tweede graad is van de eigenaar, als je zelf de woning ten minste 12 maanden als je eigen woonadres hebt gebruikt en deze voor maximaal 12 maanden (geen toeristische verhuur) wilt verhuren, of als de woonruimte onlosmakelijk deel uitmaakt van een winkel-, kantoor- of bedrijfsruimte.

Het is belangrijk om de regels na te leven, want bij overtreding van de verhuurvergunning opkoopbescherming worden boetes opgelegd door de gemeente. De eerste overtreding kost 4.000 euro en dit kan oplopen tot 12.000 euro per overtreding.

Een verhuurhypotheek aanvragen

Bij Van Loon in Breda zijn we gespecialiseerd in hypotheken. Afgelopen jaar hebben we onze relaties geholpen bij het verkrijgen van een verhuurhypotheek. Als je meer wilt weten over de verhuurvergunning opkoopbescherming of jouw verhuurhypotheek, neem dan gerust contact op met het team van Van Loon. We staan klaar om je verder te helpen.

HYPOTHEEK-CHECK?
Vul je gegevens in