Welke vragen stel ik aan een hypotheek adviseur?

Het is niet alledaags dat je tegenover een hypotheekadviseur zit. Daarom is het belangrijk om de juiste vragen te stellen tijdens jouw hypotheekadvies. Onze adviseurs zorgen er in ieder geval voor dat we jouw hele situatie en alle wensen besproken hebben. Wij hebben alvast een aantal belangrijke vragen voor je op een rij gezet:

Hoeveel kan ik lenen?

Deze vraag komt vaak als eerste in je op wanneer je aan het kopen van een huis denkt. Via een online berekening krijg je alvast een indruk van wat je kunt lenen. Tijdens het gesprek met de hypotheekadviseur krijg je een exact beeld van wat je kunt verwachten. Zo weet je ook hoeveel je mogelijk kunt bieden voor jouw nieuwe woning. Hierbij houden we rekening met factoren zoals je (gezamenlijke) inkomen, de taxatiewaarde van het huis, eventuele schulden en de woonquote in relatie tot je pensioenleeftijd.

Is het verstandig om maximaal te lenen?

Denk goed na over wat je maximaal per maand wilt betalen aan woonlasten. Het is belangrijk om te overwegen hoe je financiële situatie eruitziet als het leven onzeker wordt door bijvoorbeeld verlies van een baan, een scheiding of een mogelijke kinderwens. Zo kosten kinderen niet alleen geld, je inkomen wordt ook minder als een van jullie besluit om minder te gaan werken.

Onze hypotheekadviseur kan je volledige situatie in kaart brengen, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen. Neem vandaag nog contact op voor een vrijblijvende kennismaking.

Hoeveel eigen geld heb ik nodig?

We kunnen deze vraag beantwoorden als je weet wat de prijs is van jouw droomhuis en hoeveel je kunt lenen. Bovenop de hypotheek komen nog aanvullende kosten, zoals:

Overdrachtsbelasting: 2% van de koopsom, tenzij je jonger bent dan 35 jaar en koopt voor minder dan €400.000.

Notariskosten: Ongeveer €1.100 voor het inschrijven van de hypotheek bij het Kadaster.

Makelaarskosten: Optioneel, maar gemiddeld €1.000.

Advieskosten: Bij Van Loon gemiddeld BEDRAG voor persoonlijk advies en bemiddeling.

Kosten voor NHG: In 2023 eenmalig 0,6% van het hypotheekbedrag.

Welke kosten kan ik aftrekken van de inkomstenbelasting?

Nadat je de kosten voor het afsluiten van een hypotheek hebt betaald, kun je een aantal kosten aftrekken in de belastingaangifte, zoals notariskosten, taxatiekosten (bij een bestaande woning), hypotheekadvieskosten, NHG aanvraagkosten, kosten voor verlenging hypotheekofferte en hypotheekrente, boetrente en rente van andere leningen voor je woning.

Kan ik een verbouwing en verduurzaming meefinancieren?

Hoewel je hypotheek in principe niet groter kan zijn dan de waarde van je woning, kun je de waarde van je huis vergroten door te verbouwen en te verduurzamen. Je kunt je verbouwplannen aan de taxateur doorgeven, die de taxatie "na verbouwing" vaststelt. Met deze taxatie kun je een deel van je verbouwplannen mee financieren door een bouwdepot aan te vragen.

Wil je jouw situatie bespreken met een van onze hypotheekadviseurs? Laat je nummer achter, en wij bellen je terug op een tijd die jou uitkomt voor een vrijblijvend eerste kennismakingsgesprek.

HYPOTHEEK-CHECK?
Vul je gegevens in