Veranderingen huizenmarkt Brabant in 2023 en de Impact op Starters

In 2023 is de huizenmarkt veranderd ten opzichte van het voorgaande jaar. Voor jou als starter biedt dit nieuwe kansen. Het is dan ook verstandig om nu een afspraak te maken met een hypotheekadviseur om hun mogelijkheden te verkennen en te profiteren van de veranderende omstandigheden. Zo weet jij precies wat jij kan lenen en bied je met zekerheid op die nieuwe woning!

Dalende huizenprijzen

Een van de belangrijkste veranderingen op de huizenmarkt in 2023 is de afvlakking van de prijsstijgingen. In voorgaande jaren werden huizenprijzen snel opgedreven door een tekort aan beschikbare woningen en een grote vraag. Echter, in 2023 heeft de markt zich gestabiliseerd en zijn de huizenprijzen zelfs aan het dalen.  

Dit biedt jou als starter meer kansen om een woning te kopen zonder de druk van steeds stijgende prijzen. Zo daalde de gemiddelde verkoopprijs van appartementen in Noord-Brabant van 303.000 euro in februari naar 288.000 euro in april 2023. De prijzen van eengezinswoningen bleef gelijk in diezelfde periode.

Nieuwbouwprojecten in Noord-Brabant

Tot 2030 worden er naar verwachting ruim 130.000 woningen gebouwd in Brabant. Hiervan moet tweederde vallen onder het betaalbare segment. In de afgelopen 25 jaar zijn er in 2021 en 2021 nog nooit zoveel huizen gebouwd in de provincie. Naar verwachting groeit de woningvoorraad in Brabant met 10.000 woningen, misschien zit daar jouw nieuwe thuis tussen?

Hypotheekregels voor starters

Een ander voordeel voor starters is de versoepeling van de hypotheekregels. In 2023 zijn er enkele aanpassingen gedaan die het voor starters gemakkelijker maken om een hypotheek af te sluiten. Zo wordt het voor investeerders steeds minder interessant dat huis voor jouw neus weg te kapen. Het is vaker mogelijk om gebruik te maken van een gunstige starterslening en eenmalige vrijstelling van overdrachtsbelasting. Dit kan de financiële lasten voor starters verlichten en hen helpen om sneller een woning te kopen.

Kansen vergroten als starter

Met de veranderende regelgeving en het gewijzigde huizenmarktlandschap is het waardevol om professioneel advies in te winnen en de juiste stappen te zetten. Een hypotheekadviseur kan je begeleiden bij het in kaart brengen van jouw financiële situatie, het bepalen van hun maximale hypotheekbedrag en het vinden van de meest geschikte hypotheekvorm.  

Bovendien kan een hypotheekadviseur je helpen bij het verkrijgen van een hypotheek met gunstige voorwaarden. Onze adviseurs hebben toegang tot informatie over speciale startersleningen, subsidies of andere financiële voordelen waarvan starters kunnen profiteren. Wij helpen je bij het vergelijken van verschillende hypotheekaanbieders en het onderhandelen over gunstige rentetarieven.

Kortom, de huizenmarkt in 2023 heeft veranderingen ondergaan die voordelig kunnen zijn voor starters. De afvlakking van prijsstijgingen, het toenemende woningaanbod en de versoepeling van hypotheekregels bieden starters nieuwe kansen op de woningmarkt. Door nu een afspraak te maken met een hypotheekadviseur kunnen starters hun mogelijkheden verkennen, professioneel advies krijgen en profiteren van gunstige voorwaarden bij het verkrijgen van een hypotheek.

HYPOTHEEK-CHECK?
Vul je gegevens in